• Bel ons: +31 (0)183-73 07 22 of maak online een afspraak

Half oktober t/m half november is het weer de tijd voor de jaarlijkse griepprik. Hoe zinvol is deze prik? En heeft het ook voordelen voor jongeren? Wij geven je een antwoord op de 4 meest gestelde vragen:

griepprik-fazerelliWat is het nut van een griepprik?
Het voorkomen van ernstige gevolgen van de griep is de belangrijkste reden om een griepprik te nemen. Bovendien wordt de kans om de griep te krijgen door deze prik kleiner.

Hoeveel profijt heb je van de griepprik?
In een gemiddelde winter krijgen zonder prik vijf tot tien op de honderd mensen griep. Met de griepprik zijn dat er een tot zeven. Ook het risico op ernstige complicaties en een ziekenhuisopname neemt af. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat een griepinjectie die kans op een ziekenhuisopname met de helft vermindert.

Heeft de griepprik ook voordelen voor jongeren?
Bij jongeren heeft vaccinatie minder voordelen. Wel daalt de kans om griep te krijgen ongeveer evenveel als bij ouderen. Echter het risico op ernstige gevolgen is bij jongeren vele malen kleiner.

Is de griepprik verplicht voor zorgprofessionals?
Zorgpersoneel dat direct in contact komt met patiënten is niet verplicht een griepprik te nemen. Wel wordt dit aangeraden. Onderzoek toont aan dat patiënten in instellingen met een hoge vaccinactiegraad minder infecties krijgen. Kort gezegd: de griepprik spaart levens en zorgkosten.

Bron: Gezondheidsnet.nl