• Bel ons: +31 (0)183-73 07 22 of maak online een afspraak

Werkgevers hebben er alle belang bij om actief in te zetten op meer beweging, niet alleen buiten het werk om maar juist op de werkvloer. Zo staat niet alleen duurzame inzetbaarheid van hun personeel op de kaart, maar nemen organisaties ook hun maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Serieuze gezondheidsrisico’s

Ongeveer 3,4 miljoen werknemers in Nederland zitten meer dan 4 uur per dag op het werk. Gemiddeld brengt de Nederlandse werkende populatie zelfs 7 uur zittend door op een werkdag. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat sedentair gedrag (langdurig zitten) serieuze gevolgen kan hebben voor je gezondheid. De spieren verbruiken dan namelijk geen energie en hierdoor gaan alle processen in het lichaam achteruit.

Dé oplossing?

Lang is gedacht dat matig tot intensief bewegen (sporten dus) de oplossing was, maar dit blijkt toch een verkeerde aanname te zijn. De schade van langdurig zitten is namelijk onomkeerbaar en niet op te lossen met één of meerdere keren sporten in de week. Maar hoe dan wel? De enige echte oplossing: voldoende afwisseling tussen zitten, lopen en staan.

Vele kleine tips om de beweging er in te houden

De oplossing is om dagelijks minder te zitten en meer in beweging te zijn, of je nu thuis bent, op het werk, of waar dan ook. Dit hoeft allemaal niet heel ingewikkeld te zijn, wellicht helpen de volgende tips om personeel in beweging te krijgen:

  • In plaats van een mail te sturen, kunnen medewerkers vaker naar collega’s lopen;
  • Door staand te vergaderen, bewegen we niet alleen meer maar houden we ook de vaart erin. Beslissingen worden sneller genomen en je laat meer non-verbale communicatie zien door de actieve houding die je aanneemt.
  • Wanneer we een kleine beker of glas gebruiken, moeten we meer lopen om hem te vullen. Veel water drinken is sowieso gezond en hoe meer je drinkt, hoe vaker je trouwens ook weer in beweging moet om te gaan plassen.
  • Op een andere verdieping naar het toilet gaan levert een mooi extra wandelingetje op;
  • Stimuleer om zoveel mogelijk de trap te nemen in plaats van de lift of roltrap. Eventueel kan de lift vertraagd worden zodat de trap aantrekkelijker wordt.
  • Laat management en directie het goede voorbeeld geven;
  • Om meer beweging te stimuleren kunnen zit-stabureaus, bureaufietsen en/of ergonomische balstoelen aangeschaft worden;
  • De pauze is een goede gelegenheid om, samen met collega’s, even de benen te strekken;
  • Door flexibele werktijden toe te staan, kunnen werkgevers ook hun personeel aanmoedigen om beweging te integreren in hun werkdag;
  • Het bijhouden van gezondheidsinformatie blijkt op grote schaal voor te komen, bijvoorbeeld door middel van apps of wearables. Het kan extra motiverend werken om de uitdaging aan te gaan met collega’s, of andere afdelingen en vestigingen van de organisatie.

 

Bron: overduurzameinzetbaarheid.nl