Een op de zes werknemers in Nederland heeft te maken met ongewenst gedrag op de werkvloer. Denk hierbij aan intimidatie, pesten, discriminatie, seksuele intimidatie of lichamelijk geweld. Het verzuim van werknemers die met ongewenst gedrag op werkvloer worden geconfronteerd, ligt gemiddeld 7 dagen hoger dan bij andere werknemers. En dat kost de economie jaarlijks zo’n 1,7 miljard euro. Hoe kan HR ingrijpen op dit ongewenst gedrag?
- Train de leidinggevenden
Leidinggevenden vinden het vaak lastig om het onderwerp bespreekbaar te maken. Geef hen training waardoor ze signalen kunnen herkennen, maatregelen kunnen nemen en deze moeilijke onderwerpen bespreekbaar kunnen maken in het team. - Zorg voor een meldcultuur
Het is als organisatie belangrijk een omgeving te creëren waarin het mogelijk is klachten te uiten. Communiceer duidelijk wie aanspreekbaar is voor de afhandeling van klachten en laat zien dat er zorgvuldig met klachten wordt omgegaan.
- Erken dat de organisatie de oorzaak is
Intimidatie is een ongewenste omgangsvorm waar leidinggevende vaak zelf schuldig aan zijn. Denk bijvoorbeeld aan een manager die alles in het werk zet om de targets te halen. In dergelijke situatie is het belangrijk dat de organisatie ook naar zichzelf kijkt en de leidinggevende de kans geeft te veranderen.
Bron: PW De Gids