• Bel ons: +31 (0)183-73 07 22 of maak online een afspraak

Relaties kunnen overal ontstaan, dus ook op het werk. Uit onderzoek blijkt dat 31% van de werknemers wel eens verliefd is op een collega en dat 1 op de 5 werknemers wel eens een relatie op het werk heeft gehad. De gevolgen kunnen soms groot zijn. Zo groot dat een heel team er last van kan krijgen. Het is natuurlijk niet verboden om verliefd te worden op een collega en soms gebeurd het gewoon, maar het kan toch tot ontslag leiden. Dus als je in een liefdesrelatie met een collega of leidinggevende verwikkeld raakt, wat kunnen dan juridische gevolgen zijn?

Negatieve gevolgen
Het uitgangspunt is dat werknemers recht hebben op een privéleven. Via het werk kunnen er vriendschappen en relaties ontstaan. Dat kan een werkgever niet verbieden. Mensen mogen doen en laten wat ze willen. Toch kan een relatie tussen twee werknemers negatieve gevolgen hebben op het werk. Binnen een team kan er een situatie van onrust, roddel en achterklap ontstaan. Als de relatie weer voorbij is dan kan dat ook spanningen op het werk geven. Dat is onwenselijk. De HR-manager moet dan ingrijpen. Dat kan door gesprekken hierover te organiseren. Als dat geen oplossing is dan kunt u kijken of één van de twee naar een andere afdeling kunt overplaatsen. Van belang daarbij is dat de persoon op de andere afdeling wel een gelijkwaardige functie krijgt. Een functie op hetzelfde functieniveau en met dezelfde verantwoordelijkheden. Als dat niet mogelijk is dan is voor veel werkgevers ontslag een optie. De vraag is of je als werkgever voldoende mogelijkheden hebt om iemand te ontslaan.

Ontslag
Ontslag is makkelijker als een leidinggevende een relatie krijgt met zijn werknemer. Deze relatie heeft sneller een negatieve invloed op het werk. De leidinggevende heeft een voorbeeldfunctie en er is sprake van een ongelijkwaardige situatie. Denk alleen al aan de beoordeling van de leidinggevende. Het is niet wenselijk om je geliefde te moeten beoordelen en controleren. Als een leidinggevende een relatie krijgt met een werknemer dan is het verstandig dat dit snel gemeld wordt. Er kan dan gekeken worden naar een oplossing. Als een de relatie wordt verzwegen dan blijkt uit de rechtspraak dat dit zeer negatieve gevolgen kan hebben voor de leidinggevende.

Wet Werk en Zekerheid
Toch is ontslag niet altijd eenvoudig. Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid moet de werkgever veel nauwkeuriger aangeven onder welke ontslaggrond de situatie valt. Er moet sindsdien namelijk één grond worden gekozen, waaraan volledig wordt voldaan. Dit moet u kunnen aantonen. Soms is dat lastig.

De conclusie is dat liefde op de werkvloer geen reden voor ontslag is, maar dat de gevolgen ervan dat wel kunnen zijn.

Bron: www.hrmacademy.nl