• Bel ons: +31 (0)183-73 07 22 of maak online een afspraak

Veel werkende Nederlanders hebben binnenkort tijd om op te laden; de zomervakantie staat weer voor de deur. En je zou zeggen dat vakantie een paar weken vrij is om écht even niet te werken. Maar in het digitale tijdperk waarin we 24 uur per dag alles kunnen checken en bereikbaar zijn, valt dat niet altijd mee.

Bijna een derde van de Nederlanders online voor werk

Met het wegvallen van de roamingtarieven is het nog veel makkelijker geworden om te bellen en te internetten in het buitenland. Uit onderzoek van vakantievergelijkingssite Skyscanner blijkt dat bijna een derde van de Nederlanders op vakantie online gaat voor werk. Gevraagd waarom ze dat doen, meldt 68 procent dat ze graag op de hoogte blijven van wat er speelt. Elf procent zegt dat het bij thuiskomst scheelt in de workload en 5 procent zegt dat de baas het verwacht.

Even snel een telefoontje

Maar het kan flink wat irritatie opleveren. Je familie zal niet enorm enthousiast reageren als er tijdens een uitje naar een natuurgebied steeds wordt geklaagd over de slechte bereikbaarheid, of als iedereen steeds moet staan wachten omdat er nog even snel een telefoontje gepleegd moet worden. Toch is het met een beetje voorbereiding prima te doen, werken op vakantie. Uit onderzoek blijkt dat het helemaal niet slecht is om op vakantie te werken, als je het maar slim aanpakt.

Zo beperk je werkstress op vakantie. 5 tips:

  1. Zet in je afwezigheidsmail duidelijk dat je met vakantie bent en wie op welk project of gebied je vervanger is. Meld ook dat je je mail niet of nauwelijks checkt op vakantie.
  2. Stel je mail op je telefoon zo in dat je mail niet automatisch binnenloopt, zo weersta je de verleiding om steeds als er iets binnenkomt te reageren. Doe hetzelfde met WhatsApp.
  3. Maak duidelijke afspraken met je werk over je bereikbaarheid en ook met je gezin over hoeveel je werkt.
  4. Spreek vaste tijden af en houd je daaraan. Elke ochtend of avond een half uurtje. Er is weinig zo urgent dat het niet een halve dag kan wachten. Zo voorkom je verkeerde verwachtingen en irritaties.
  5. Als je werk echt niet kan wachten, pas je vakantieprogramma aan. Ga niet naar een natuurgebied met nauwelijks bereik als je op een extreem belangrijk telefoontje wacht.
  6. Wees er ten slotte van bewust dat je door te reageren het signaal afgeeft dat je aan het werk bent en mensen je dus kunnen storen. Hoe meer je reageert, hoe lager de drempel voor anderen wordt.

Wat denk jij?

Verpesten smartphones en tablets de sfeer op vakantie? Laat jij je (werk)telefoon thuis? Maak jij afspraken met gezinsleden of reisgenoten over een maximaal aantal minuten internetverbinding per dag? Of vind jij het wel prettig om in contact te blijven met de buitenwereld? Volg jij ondanks je vrije dagen toch graag wat er op je werk gebeurt en is het stiekem wel lekker rustig als de kinderen stil bezig zijn met hun eigen scherm? Laat het ons weten. Wat wij jullie vooral willen meegeven… geniet.