Ziekteverzuim is voor veel mkb’ers een groot risico. Naast alle emotionele schade kan het je bedrijf veel geld kosten. Hoe kun je ziekte voorkomen en verzuim beperken? 7 tips om jezelf en je personeel fit te houden.
65 procent is psychisch verzuim
Wist je dat 65 procent van het ziekteverzuim niet fysiek maar psychisch is? Bij verzuim met psychische oorzaak kun je denken aan overspannenheid, een burn-out, depressie of een angststoornis.
- Tip 1: Op tijd ingrijpen
Signaleer psychische klachten op tijd. De klachten herkennen is één, stappen ondernemen is een ander verhaal. Dit vinden veel werkgevers lastig. Zonde, want je kunt er de verzuimduur flink mee verkorten. Maar hoe?
Verzuimduur verkorten
Verzuim door psychische klachten duurt gemiddeld 53 dagen. Het verzuim door een depressie duurt nog flink wat langer: gemiddeld 200 dagen bij mannen en 213 dagen bij vrouwen. En wist je dat een zieke werknemer je 200 tot 400 euro per dag kost? Reken maar uit wat de schade kan zijn voor je bedrijf.
- Tip 2: Respecteer grenzen
Het onvoldoende hanteren van grenzen en de werk privé-balans is de belangrijkste oorzaak van psychisch verzuim. Hoe eerder psychische of psychosomatische klachten worden gesignaleerd, hoe beter.
Vroegtijdig signaleren
Signaleer je de psychische of psychomatische klachten van jezelf of je werknemer in een vroeg stadium, dan kun je de verzuimduur met een derde verkorten. Dit komt neer op op gemiddeld 17 dagen (bij een verzuimperiode van 53 dagen).
- Tip 3: Herken de symptomen
Merk je dat jij / je werknemer minder functioneert? Dat hij zware belasting vermijdt? Zie je een duidelijke gedragsverandering? Dit kan wijzen op psychische klachten. Vraag hulp van een bedrijfsarts die gespecialiseerd is in het herkennen van de eerste symptomen. De bedrijfsarts kan in samenspraak met jou en je werknemer een paar aanpassingen doen om grotere schade te voorkomen.
Fysiek verzuim voorkomen
Iedereen is wel eens een paar dagen ziek, maar hoe kun je dit tot een minimum beperken? Een paar tips om ook fysiek verzuim te voorkomen:
- Tip 4: Zorg voor gezond eten
Goed voedsel is belangrijk om gezond te blijven. Zorg dus voor een goede lunch. Niet iedere dag kroket op witte bolletjes, maar bijvoorbeeld volkoren brood, mager broodbeleg, fruit en verse groente. Zet een fruitschaal neer, zodat je personeel niet naar ongezonde tussendoortjes hoeft te grijpen.
- Tip 5: Stimuleer sporten
Je kunt je personeel stimuleren om wat meer te bewegen. Moedig de werknemers die dichtbij genoeg wonen, aan de fiets te gebruiken voor het woon-werkverkeer. Stimuleer daarnaast dat iedereen de trap neemt. Geef zelf het goede voorbeeld. Daarnaast kun je met korting bedrijfsfitness aanbieden, actieve bedrijfsuitjes doen of een gezamenlijke lunchwandeling maken. Er bestaan ook online vitaliteitsprogramma’s, waar je werknemers kunnen kijken hoe hun gezondheidssituatie er voor staat en wat zij kunnen doen om die te verbeteren. Ook dit kun je binnen de werkkostenregeling aanbieden. Zo breng je meer bewegen op een leuke manier onder de aandacht.
Tips over gezondheid gewaardeerd
Uit het Nationaal Onderzoek over Duurzame Inzetbaarheid (2013) blijkt dat ongeveer de helft van de werknemers tips over gezondheid op prijs stelt, de andere helft vindt het een privézaak waar de baas zich niet mee moet bezighouden. Zorg dus dat je adviezen nooit dwingend worden en bied gezonder eten en beweging aan als keuze, niet als verplichting. Grote kans dat de personeelsleden die het aanvankelijk niet zagen zitten, er toch door worden aangestoken en vanzelf mee gaan doen.
- Tip 6: Zorg voor een goede werkplek
Zorg voor een gezonde en schone werkplek, met voldoende (dag)licht, frisse lucht en planten. Planten filteren de lucht en hebben zo een positief effect op de gezondheid van je personeel. Het is vanuit de Arbowet verplicht om te zorgen voor een veilige werkplek, waar je medewerkers geen gezondheidsklachten aan overhouden. Deze tips helpen je om RSI-klachten door de werkzaamheden bij je medewerkers te voorkomen.
- Tip 7: Cursus stop met roken
Je kunt belastingvrij een cursus ‘stoppen met roken’ aanbieden, mits dit een onderdeel is van je arboplan. Daarnaast zou je een kleine beloning tegenover het stoppen kunnen zetten. Stel een contract op om ervoor te zorgen dat jullie je allebei aan de belofte houden.
Verzekeren
Helaas is niet al het verzuim te voorkomen. Je kunt wel een groot deel van de kosten voorkomen. Er zijn verschillende verzekeringen om je risico’s te dekken. Bijvoorbeeld een verzuimverzekering, een WGA eigenrisicoverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor werknemers.
Wilt u meer weten over het terugdringen of voorkomen van verzuim? Neem dan contact met ons op.
Bronnen: 365/ArboNed, promotie-onderzoek Petra Koopmans Rijksuniversiteit Groningen, TNO, promotieonderzoek Rob Hoedeman Universiteit Medisch Centrum Groningen, www.mkbservicedesk.nl