• Bel ons: +31 (0)183-73 07 22 of maak online een afspraak

Het grootste gedeelte van de werknemers gaat na de vakantie vol energie weer aan het werk, maar uit onderzoek blijkt dat de helft dat gevoel na een week alweer kwijt is. Het geen zin hebben om weer aan het werk te gaan, heeft zelfs een officiële naam: het Post Holiday Syndrome, een ander woord voor vakantieblues. Kenmerken voor dit syndroom zijn: moeheid, gebrek aan concentratie, geïrriteerdheid en somberheid.

Daarom 5 tips om de vakantieblues tegen te gaan, zodat je met frisse energie weer aan de slag kunt na je vakantie!

1. Maak plannen en voer deze uit

In vakanties komen mensen tot rust en kunnen ze reflecteren op het afgelopen (werk)jaar. In de drukte van het dagelijks leven wordt er vaak geen tijd genomen om stil te staan bij waar je mee bezig bent en waar je naartoe wilt groeien. Vaak komen ze in de vakantie tot nieuwe ideeën en inzichten. Laat het na je vakantie niet alleen bij deze ideeën, maar maak een plan om deze ideeën ook daadwerkelijk te realiseren. Stel doelen voor jezelf en maak hier elke week tijd voor, en laat de ideeën niet wegebben in de routine van alledag.

2. Zorg voor een paar dagen tijd tussen vakantie en werk

Ben je op vakantie geweest? Zorg voor een paar vrije dagen tussen thuiskomt en de start van je eerste werkdag. Dit zorgt ervoor dat je tot rust komt, en weer langzaam kunt wennen aan de routine van alledag. Mensen die sneller weer aan het werk gaan na een vakantie, krijgen vaak eerder te maken met vermoeidheid en concentratiegebrek.

3. Start langzaam op op je eerste werkdag

Stort je niet gelijk op allerlei verschillende werkzaamheden, maar stel prioriteiten op je eerste werkdag. Deel je werkzaamheden op in verschillende prioriteiten, en bepaal wat ècht op je eerste werkdag moet gebeuren, en wat kan wachten tot morgen, overmorgen of zelfs volgende week.

4. Overvolle mailbox

Een overvolle mailbox na je vakantie? Neem rustig de tijd om alle mailtjes door te lopen. Begin daarmee bij de meest recente mails: waarschijnlijk kun je oudere mailtjes die over hetzelfde onderwerp gaan, meteen overslaan. Neem ruim de tijd om je mailbox goed door te lopen. Categoriseer bijvoorbeeld ook alle e-mails zodat je het overzicht behoud.

5. Houd je hoofd leeg

Net na de vakantie is je agenda vaak nog leeg, maar al snel staat hij weer vol met afspraken. Vaak realiseren we bij het inplannen van een afspraak of deadline over een paar weken niet dat we ook bezig zijn met allerlei andere dagelijkse werkzaamheden. Hoe is dit op te lossen? Bedenk bij het noteren van een afspraak welk voorwerk hierbij komt kijken, en maak hier ook tijd voor vrij in je agenda. Deel grotere klussen op in meerdere kleine klusjes. Zorg ook voor ruimte in je agenda: plan niet je hele dag vol, maar houd ruimte vrij voor onvoorziene taken en omstandigheden.

Bron: Seesing Personeel