Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) onderzocht het aantal meldingen van beroepsziekten, geregistreerd in 2016.
Algemene resultaten
In het jaar 2016 zijn 6.270 meldingen van beroepsziekten geregistreerd in de Nationale Beroepsziekteregistratie. De meeste beroepsziekten komen voor bij mannen en bij werknemers boven de 45. Beroepsziekten leiden in 70 procent van de gevallen tot tijdelijke of blijvende arbeidsongeschiktheid.
De vijf sectoren met de hoogste beroepsziekten zijn:
- Bouwnijverheid,
- Vervoer en opslag,
- Financiën,
- Industrie,
- Gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening.
Psychische beroepsziekten
42% van de meldingen waren psychische beroepsziekten. Steeds vaker melden mensen zich met overspannenheid of een burn-out bij de bedrijfsarts. De diagnoses overspannenheid en burn-out vormden opnieuw het grootste deel van het aantal meldingen (74%).
Belangrijkste oorzaken:
- Inhoudelijke werkbelasting aangegeven (32%),
- Interpersoonlijke problemen (werkrelaties, gebrek sociale steun, pesten, arbeidsconflicten)(21%). Het werkritme (9%),
- Regelmogelijkheden (8%),
- Kwalitatieve werkbelasting, zoals geestelijk inspannend of moeilijk cq. onduidelijk werk (8%).
De cijfers in 2016 waren niet positief, het aandeel van geregistreerde beroepsziekten was opnieuw gestegen. Onze inspanningen richten zich op het leidinggeven aan verzuim en het voorkomen van lang verzuim. Wij zorgen voor preventie; hoe houden we uw mensen aan boord? Immers, verzuimbegeleiding kost tijd en geld. Fitte werknemers die plezier hebben in hun werk zijn de sleutel van succesvolle organisaties. Wij zijn benieuwd wat het resultaat van geregistreerde beroepsziekten zal zijn over het jaar 2017.
Lees hier alle resultaten van het onderzoek.